Cukinia jest jednym z tych warzyw, z których można zrobić prawie wszystko. Nie ma żadnego dominującego smaku, jest delikatna, bardzo dobrze chłonie inne smaki. Cukinia również jest odpowiednia dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą, dodatkowo ma zaledwie 17 kcal na 100g. Poniższy przepis jest błyskawiczny, prosty i przepyszny, przyznaję się, że jak go przygotowałam to udało mi się zachować wyłącznie jedną, malutką miseczkę do zdjęcia. Całość została, dosłownie, pożarta.
Składniki:
1 duża cukinia
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
600 ml bulionu warzywnego (do przykrycia warzyw)
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przepis na 2 porcje:
Warzywa pokroić w kawałki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 3- 4 minuty. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw (10- 20 minut). Doprawić do smaku i zmiksować na krem. Pod koniec miksowania dodać śmietankę.
256 kcal | B: 4,5g | T: 20,7g | W:10,8g
Do zupy można dodać grzanki z chleba żytniego lub inne dodatki.