Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto (limfocytowe zapalenie tarczycy) jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, czyli nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na własne tkanki, kolokwialnie mówiąc, organizm walczy sam, ze sobą.  Jako przyczynę tej choroby wymienia się czynniki genetyczne oraz środowiskowe, takie jak palenie papierosów, infekcje wirusowe, nadmiar jodu czy niedobór selenu.

 

Czy choroba Hashimoto to niedoczynność tarczycy?

Nie. Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy.

 

Objawy towarzyszące Hashimoto są związane ze zmianą aktywności pracy tarczycy, są to między innymi: ospałość, sucha skóra, łamliwe włosy i paznokcie, obrzęki, nagły przyrost masy ciała, problemy z redukcją masy ciała, zaparcia, obfite miesiączki, zaburzenia koncentracji, zwiększone odczuwanie zimna.

 

Diagnozę stawią wyłącznie lekarz (endokrynolog), podstawowe badania, które należy wykonać przy podejrzeniu Hashimoto to: TSH, fT3, fT4, antyTPO, antyTG, USG tarczycy.

 

Kluczowe w dietoterapii choroby Hashimoto są: odporność, wahania poziomu cukru we krwi, stres, witamina D, chemiczne dodatki do żywności.

 

Jelita są bardzo ważnym elementem odporności, ważne jest odnalezienie pokarmów, których organizm nie toleruje. Bardzo ważne jest to, że nie u każdego gluten czy nabiał będą nasilać stan zapalny!

Jeśli ktoś Ci na wstępie mówi, że dieta w chorobie Hashimoto MUSI być bezglutenowa i bezmleczna to uciekaj jak najszybciej.

 

Wahania poziomu cukru we krwi są niebezpieczne dla każdego, niezależnie jakie ma schorzenia i czy ich nie ma. Wysoki poziom cukru we krwi działa prozapalnie- zaburza funkcjonowanie leukocytów i prowadzi do spadku odporności. Sam cukier działa również niekorzystanie na mikroflorę jelitową.

 

W sytuacjach stresowych dla organizmu (czyli nie tylko wtedy kiedy my uważamy, że się stresujemy a np. przy zbyt restrykcyjnej diecie) uwalniane są do krwi takie hormony jak kortyzol, adrenalina, noradrenalina, które generują powstawanie cytokin prozapalnych.

 

W takim razie, co jeść?

 

Dieta w chorobie Hashimoto powinna być przede wszystkim przeciwzapalna, pełnowartościowa i uzupełniająca niedobory witamin i składników mineralnych, wzmacniająca układ nerwowy, nie powodująca gwałtownych skoków glukozy we krwi. Należy zwrócić szczególną uwagę na: pełnowartościowe białko, podaż żelaza, cynku, selenu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B. Istotnym elementem dietoterapii w przewlekłym zapaleniu tarczycy jest regulacja masy ciała, tkanka tłuszczowa jest fabryką hormonów.

 

Pamiętaj również o odpowiednich porach przyjmowania leków zawierających lewotyroksynę: lek należy przyjmować na czczo, minimum 30 minut przed posiłkiem, na śniadanie nie spożywaj produktów zawierających dużą ilość białka, wapnia, żelaza czy magnezu, kawę lub herbatę pij minimum 2h od przyjęcia leku, nie przyjmuj suplementów o tej samej porze co lewotyroksynę.

 

Jeśli masz jakieś pytania, koniecznie zadaj je w komentarzu lub napisz do mnie wiadomość.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *