Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

 

Od wielu lat uznawana jest za dietę korzystną w profilaktyce wielu chorób. Zasłynęła szczególnie ze swojego prozdrowotnego działania w kontekście wydłużenia życia oraz w leczeniu i prewencji chorób sercowo- naczyniowych.  Dieta śródziemnomorska opiera się na naturalnej diecie i stylu życia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, czyli w szczególności Włochach, Hiszpanach, Grekach. Początkowo dieta śródziemnomorska była nazywana dietą ubogich ze względu na duże spożycie łatwo dostępnych roślin, nieoczyszczonych zbóż, strączków, ryb oraz oliwek, które w tamtych rejonach są bardzo popularne. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego stosowali taki model żywienia przez wieki, jednak dopiero w XX wieku został on zdefiniowany. Za głównego propagatora diety śródziemnomorskiej uznaje się dr Ancela Keysa, który jako pierwszy wskazał korelację między dietą, a chorobami sercowo- naczyniowymi. Keys w swojej pracy udowadniał, że populacja Włoch z małych i biednych miejscowości jest znacznie zdrowsza niż populacja zamożnych obywateli Nowego Jorku. To badanie stało się podwaliną do sławnego „Studium siedmiu krajów” przeprowadzonego w Finlandii, Holandii, Włoszech, Stanach Zjednoczonych, Grecji, Japonii i Jugosławii w celu udokumentowania korelacji między stylem życia oraz dietą, a chorobami układu sercowo- naczyniowego różnych populacji. Z badania jasno wynikało, iż osoby których żywienie opierało się na zasadach diety śródziemnomorskiej mają niższe stężenie cholesterolu we krwi, a tym samym mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca. Badania nad dietą śródziemnomorską przez lata pozwoliły ustalić jej prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, zmniejsza ona ryzyko chorób układu krążenia, zespołu metabolicznego, przyczynia się do zmniejszenia otyłości brzusznej, wzrostu poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), zmniejszenia trójglicerydów, zmniejszenia stężenia glukozy krwi oraz obniżenia ciśnienia krwi, co jest niezwykle istotne w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Należy pamiętać, że sama dieta nie przyniesie tak pozytywnych rezultatów jeśli nie zostaną wprowadzone zmiany w obrębie innych modyfikowalnych czynników ryzyka- zwiększenie aktywności fizycznej, odpowiednia podaż kalorii, redukcja nadmiernej masy ciała, unikanie stresu, zaprzestanie palenia papierosów.

Dieta śródziemnomorska zakłada jedenaście zaleceń dietetycznych, które przedstawiają się następująco:

  • Należy spożywać więcej niż 4 porcje produktów pełnoziarnistych na dobę.
  • Należy spożywać więcej niż 4 porcje warzyw na dobę.
  • Należy spożywać więcej niż 2 porcje ziemniaków na dobę.
  • Należy spożywać więcej niż 3 porcje owoców na dobę.
  • Należy spożywać maksymalnie 10 porcji pełnotłustego nabiału na tydzień.
  • Należy spożywać maksymalnie 1 porcję czerwonego mięsa na tydzień.
  • Należy spożywać więcej niż 6 porcji ryb i owoców morza na tydzień.
  • Należy spożywać maksymalnie 3 porcje drobiu na tydzień.
  • Należy spożywać więcej niż 6 porcji strączków, nasion, orzechów na tydzień.
  • Należy spożywać minimum 1 porcję oliwy z oliwek na dobę.
  • Należy spożywać mniej niż 300 ml, ale więcej niż 0 ml alkoholu (wina czerwonego) na dobę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *