Makaron ramen z warzywami i mleczkiem kokosowym

Makaron ramen z warzywami i mleczkiem kokosowym

Lubisz kuchnię azjatycką? Dziś mam dla Ciebie przepis na makaron ramen z mleczkiem kokosowym i warzywami. Danie jest wegańskie, więc nadaje się dla wszystkich na dietach roślinnych lub ograniczających mięso.

 

Składniki na 2 porcje:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 marchew
1 papryka czerwona
½ cebuli
1 ząbek czosnku
250 ml mleczka kokosowego
100g makaronu ramen
Przyprawy: curry, chilli, kurkuma, sól, sok z limonki.

Zacznij od pokrojenia warzyw, proponuję pokroić marchewkę na wstążki (np. za pomocą obieraczki do warzyw), a paprykę w słupki. Cebulę pokrój drobno, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pozostałe warzywa i podsmażaj około 3 minuty. Wlej mleczko kokosowe, dodaj przyprawy (poza sokiem z limonki). Surowy makaron włóż bezpośrednio do dania i całość przykryj pokrywką, gotuj, aż makaron będzie miękki (około 3 minut). Przed podaniem, skrop sokiem z cytryny. Do dania możesz dodać tofu lub indyka, tylko pamiętaj, że wtedy zmieni się kaloryczność i makro całego dania. Smacznego!

 

531 KCAL | B: 9,8G | T: 33G | W:11G


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *