Dziś chcę Ci zaproponować alternatywę dla tradycyjnej pizzy. W smaku jest przepyszna i dostarcza organizmowi więcej składników odżywczych niż pizza na spodzie pszennym. Wystarczy kilka podstawowych składników aby wyczarować w domu zdrowszą alternatywę tego włoskiego placka uwielbianego na całym świecie. Kaloryczność jest wyliczona dla pizzy z wymienionymi składnikami ale możesz użyć dowolnych dodatków.
4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut + 2h wyrastania + 10 minut pieczenia
SKŁADNIKI: (na 2 cienkie pizze)
125 g mąki pszennej (najlepsza będzie 00)
125 g mąki pełnoziarnistej żytniej
szczypta soli
5 g drożdży suszonych
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
160 ml letniej wody
kasza manna do podsypania
100 g pomidorów z puszki
szczypta soli, cukru, pieprzu, oregano
150 g mozzarelli tartej
1/4 cukinii
8 pieczarek
1/2 cebuli
garść rukoli
Do wody dodaj cukier i drożdże, wymieszaj i odstaw. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj oliwę i wlej wodę. Wszystko wymieszaj i ugniataj kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta, które nie będzie przyklejać się do rąk (jak ciasto jest za mokre- dodaj więcej mąki, gdy jest za suche- wody). Włóż do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Składniki na sos pomidorowy wymieszaj i odstaw. Piekarnik nagrzej do 220 stopni z termoobiegiem.
Po 2 godzinach ciasto podziel na dwie części. Na papier do pieczenia/stolnicę wysyp kaszę manną (dzięki niej pizza będzie chrupiąca) i uformuj placki, możesz to zrobić palcami lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Spód od pizzy przełóż na blaszkę, posmaruj sosem pomidorowym, dodaj ser i dowolne dodatki. Piecz w mocno rozgrzanym piekarniku około 10 minut. Posyp rukolą. Smacznego!
336 KCAL | B: 17,3G | T: 7,6 G | W: 46,6G (DLA 1 PORCJI)