Pizza na spodzie żytnim

Pizza na spodzie żytnim

Dziś chcę Ci zaproponować alternatywę dla tradycyjnej pizzy. W smaku jest przepyszna i dostarcza organizmowi więcej składników odżywczych niż pizza na spodzie pszennym. Wystarczy kilka podstawowych składników aby wyczarować w domu zdrowszą alternatywę tego włoskiego placka uwielbianego na całym świecie. Kaloryczność jest wyliczona dla pizzy z wymienionymi składnikami ale możesz użyć dowolnych dodatków. 

 

4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut + 2h wyrastania + 10 minut pieczenia

 

SKŁADNIKI: (na 2 cienkie pizze)

125 g mąki pszennej (najlepsza będzie 00)

125 g mąki pełnoziarnistej żytniej

szczypta soli

5 g drożdży suszonych

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżka oliwy

160 ml letniej wody

kasza manna do podsypania

 

100 g pomidorów z puszki

szczypta soli, cukru, pieprzu, oregano

 

150 g mozzarelli tartej

1/4 cukinii

8 pieczarek

1/2 cebuli

garść rukoli

 

Do wody dodaj cukier i drożdże, wymieszaj i odstaw. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj oliwę i wlej wodę. Wszystko wymieszaj i ugniataj kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta, które nie będzie przyklejać się do rąk (jak ciasto jest za mokre- dodaj więcej mąki, gdy jest za suche- wody). Włóż do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny. 

 

Składniki na sos pomidorowy wymieszaj i odstaw. Piekarnik nagrzej do 220 stopni z termoobiegiem. 

 

Po 2 godzinach ciasto podziel na dwie części. Na papier do pieczenia/stolnicę wysyp kaszę manną (dzięki niej pizza będzie chrupiąca) i uformuj placki, możesz to zrobić palcami lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Spód od pizzy przełóż na blaszkę, posmaruj sosem pomidorowym, dodaj ser i dowolne dodatki. Piecz w mocno rozgrzanym piekarniku około 10 minut. Posyp rukolą. Smacznego!

 

336 KCAL | B: 17,3G | T: 7,6 G | W: 46,6G (DLA 1 PORCJI)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *