Soczewica gotowana w pomidorach

Soczewica gotowana w pomidorach

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? 🤷‍♀️ Co powiesz na ekspresową soczewicę gotowaną w soku pomidorowym? 😏

Składniki na 2 małe porcje (lub jedną dużą):
➡️ oliwa z oliwek- 5g (1 łyżeczka)
➡️ cebula- 80g (1/2 dużej sztuki) 
➡️ czosnek- 5g (2 ząbki)
➡️ szpinak- 50g (duża garść)
➡️ soczewica czerwona- 100g
➡️ sok pomidorowy- 330 ml (1 mała butelka)

 

Przepis


Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj umyty szpinak i podsmażyć wszystko do zmniejszenia objętości szpinaku. W międzyczasie dokładnie wypłucz soczewicę pod zimną wodą i dodaj do garnka. Podsmażaną wszystko przez minutę i wlej sok pomidorowy. Dopraw do smaku (pamiętaj, że sok pomidorowy jest słony więc nie przesadzaj z solą). Gotuj około 10 minut.

Kaloryczność jednej porcji: 247 kcal 

Soczewicę możesz zjeść samą, z chlebem, kaszą lub ziemniakami. Pamiętaj o uwzględnieniu tego dodatku jeśli liczysz kalorie.

Jest to jedno z moich ulubionych dań. 😍😍😍 Przyznaję się, że zapomniałam dziś doprawić jakimikolwiek przyprawami 😱 ale i tak danie było pełne smaku i pyszne, na przyszłość chyba właśnie bez dodatkowych przypraw będę je przygotować, tak jak dziś.

Daj znać czy Ci smakowało! 🤤🤤🤤


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *