Lubisz smak nutelli? Chyba mało jest osób, które by nie lubiły czekoladowo- orzechowego smaku, jednak wszyscy wiedzą, że nie jest to najzdrowszy wybór. Dziś chcę się z Tobą podzielić przepisem (który nie jest mojego autorstwa) na trufle czekoladowo- orzechowe, które w smaku przypominają połączenie nutelli i ferrero roche. Te słodkie kulki są proste, błyskawiczne i zawierają moc substancji bioaktywnych, poprawiających funkcjonowanie mózgu.
Składniki na około 12 trufli:
150g suszonych daktyli bez pestek
100g orzechów nerkowca
70g orzechów laskowych (bez skórki)
1 łyżka kakao
Daktyle namocz we wrzątku przez około 15 minut. Orzechy zmiel na mąkę w malakserze, dodaj kakao i wymieszaj. Daktyle odsącz z wody, dokładnie wyciśnij i zblenduj na krem. Do mieszanki orzechowej dodawaj stopniowo krem daktylowy i ugniataj rękami, aż masa będzie miała ścisłą konsystencję. Kulki powinny się łatwo formować. Możesz schłodzić w lodówce, wtedy są jeszcze smaczniejsze!
375 KCAL | B: 8,3G | T: 22,7 G | W: 34,1G (dla 3 trufli)