Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Kto nie jadł ciasta marchewkowego? Mąka ryżowa i ziemniaczana zmieniają strukturę ciasta, z ciężkiego, tradycyjnego marchewkowego, na sypkie jak babka piaskowa.  Ananas i ubite mleczko kokosowe dodają trochę egzotyki. Osobiście lubię przełamać słodycz marchwi, ananasa i kokosa kwaśnymi powidłami.

  

8 porcji

Czas przygotowywania: 15 minut + 45 minut pieczenie

 

Składniki:

2/3 szklanki mąki ryżowej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 

½ szklanki cukru drobnego

¼ szklanki syropu klonowego

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1 łyżeczka przyprawy do piernika

½ łyżeczki mieszanki ziela angielskiego i goździków (mielonych)

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki oleju rzepakowego 

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

½ szklanki posiekanego ananasa

1 szklanka startej marchewki

powidła porzeczkowe 

mleczko kokosowe

cukier puder 

wanilia

1 łyżka oleju kokosowego

 

Najpierw należy wymieszać olej, jaja, cukier i syrop klonowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do drugiej miski przesiać mąki, sodę, przyprawy i sól. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać. Dodać odsączonego, posiekanego ananasa, startą na średnich oczkach marchew oraz posiekane orzechy. Wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i piec przez około 45 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 175 stopni. Wyjąć i wystudzić.

Gęstą część mleczka kokosowego ubić z olejem kokosowym, cukrem pudrem oraz ziarnami wanilii do powstania bitej śmietany.

Wystudzone ciasto należy posmarować powidłami i śmietaną kokosową. Można udekorować orzechami.

Smacznego!


2 thoughts on “Bezglutenowe ciasto marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *