Kto nie jadł ciasta marchewkowego? Mąka ryżowa i ziemniaczana zmieniają strukturę ciasta, z ciężkiego, tradycyjnego marchewkowego, na sypkie jak babka piaskowa. Ananas i ubite mleczko kokosowe dodają trochę egzotyki. Osobiście lubię przełamać słodycz marchwi, ananasa i kokosa kwaśnymi powidłami.
8 porcji
Czas przygotowywania: 15 minut + 45 minut pieczenie
Składniki:
2/3 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru drobnego
¼ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki mieszanki ziela angielskiego i goździków (mielonych)
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki posiekanego ananasa
1 szklanka startej marchewki
powidła porzeczkowe
mleczko kokosowe
cukier puder
wanilia
1 łyżka oleju kokosowego
Najpierw należy wymieszać olej, jaja, cukier i syrop klonowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do drugiej miski przesiać mąki, sodę, przyprawy i sól. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać. Dodać odsączonego, posiekanego ananasa, startą na średnich oczkach marchew oraz posiekane orzechy. Wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i piec przez około 45 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 175 stopni. Wyjąć i wystudzić.
Gęstą część mleczka kokosowego ubić z olejem kokosowym, cukrem pudrem oraz ziarnami wanilii do powstania bitej śmietany.
Wystudzone ciasto należy posmarować powidłami i śmietaną kokosową. Można udekorować orzechami.
Smacznego!
Moje nowe ulubione ciasto.
Super! Cieszę się, że smakuje. 🙂