Makaron z tofu po bolońsku

Makaron z tofu po bolońsku

Kto z nas nie lubi makaronu z sosem bolońskim? Jest to sposób na szybki, pożywny i, przede wszystkim, smaczny obiad. Poniższy przepis nie zawiera mięsa, jest w 100% wegański, odpowiedni dla osób z insulinoopornością, na diecie bezmlecznej oraz dla każdego, kto chce ograniczyć mięso w swoim codziennym jadłospisie. Bez problemu to danie zabierzesz ze sobą do lunchboxa.

 

Składniki na 4 porcje:

1 kostka tofu wędzonego
¼ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
¼ łyżeczki chili
½ łyżeczki czosnku granulowanego
3 łyżeczki oregano
Garść świeżej bazylii
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
680g (1 butelka) passaty pomidorowej
200g makaronu pełnoziarnistego

 

Zacznij od pokruszenia tofu w palcach, dopraw je sosem sojowym, kurkumą, czosnkiem granulowanym, papryką wędzoną, chili. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżka oliwy i podsmaż tofu, aż będzie chrupiące- przełóż do oddzielnej miski. W międzyczasie ugotuj makaron al’dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki- podsmaż wszystko na tej samej patelni co tofu na pozostałej 1 łyżce oliwy. Jak cebula będzie szklista, dodaj passatę oraz przyprawy (oregano, sól, pieprz) i gotuj kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, pod koniec dodaj świeżą bazylię.

Wymieszaj gorący sos z makaronem i tofu. Smacznego!

360 KCAL | B: 17,4G | T: 10,8G | W: 47,5G


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *